فهرست مطالب

زمین شناسی ایران - پیاپی 18 (تابستان 1390)

فصلنامه زمین شناسی ایران
پیاپی 18 (تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/05/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید حسین هاشمی، فرشته سجادی *، مریم مشیدی صفحه 3

    برای شناسایی میوسپورها و استفاده از آنها در تعیین خویشاوندی میکروفسیل های گیاهی موجود در رسوبات بخش بالایی سازند چمن بید، 34 نمونه از قسمت بالایی این واحد سنگی در برش چینه شناسی الگو مطالعه شده است. در این برش چینه شناسی، در 60 کیلومتری جنوب غربی بجنورد و نزدیک روستای چمن بید، سازند چمن بید بصورت هم شیب و تدریجی روی شیل های سازند باش کلاته و به طور هم شیب اما با تغییر ناگهانی سنگ شناسی زیر سازند مزدوران قرار دارد. در نمونه های مورد مطالعه 39 گونه هاگ (متعلق به 28 جنس) و 13 گونه گرده (منتسب به 11 جنس) شناسایی شده اند. علاوه بر میوسپورهای با حفظ شدگی خوب، دیگر پالینومورف ها مانند داینوفلاژله ها، هاگ قارچ ها، و پوسته داخلی روزن داران نیز، به ترتیب فراوانی، وجود دارند. میوسپورهای یادشده به فیلیکوپسیدا (Filicopsida)، لیکوپسیدا (Lycopsida)، ژینکوپسیدا (Ginkgoopsida)، کنیفروپسیدا (Coniferopsida) و بریوپسیدا (Bryopsida) نسبت داده شده اند. در پالینوفلورای مورد مطالعه، فراوانی قابل توجه هاگ های منتسب به سرخس ها از جمله Klukisporites Cicatricosisporites، و Cyathidites نشان می دهد در زمان تشکیل نهشته های بخش بالایی سازند چمن بید (تیتونین) آب و هوای گرم و مرطوب وجود داشته است. علاوه بر این، وجود داینوفلاژله هایی مانند Systematophora areolata، Tehamadinium spp. Cribroperidinium spp. و Kallosphaeridium spp. و هاگ قارچ ها در پالینوفلورای مورد مطالعه نیز این نتیجه گیری را تائید می کند. افزایش قابل توجه فراوانی نسبی Corollina در رسوبات مورد مطالعه نیز نشان دهنده چیرگی فزاینده آب و هوای گرم و خشک در اواخر ژوراسیک پسین است.

  • عبدالناصر فضل نیا صفحه 15
    سقوط قطعات گارنت-بیوتیت-کیانیت شیست های رخنمون یافته در شمال غرب کمپلکس دگرگونی ناحیه ای قوری نیریز (بخش جنوب زون دگرگونی سنندج-سیرجان)، به هنگام نفوذ توده ماگمایی غیره کوهزایی لوکو کوارتز دیوریتی-آنورتوزیتی (توده ماگمایی اولیه بی آب و بسیار پر حرارت) تله پهلوانی به این بخش از کمپلکس قوری، در 170 میلیون سال پیش، باعث شد تا این قطعات، متحمل دگرگونی همبری شدیدی شوند. در نتیجه این فرایند، این قطعات، درجات ذوب بخشی جزئی را تحمل کرده و ساختارهای میگماتیتی در آنها ایجاد شده است. همچنین جدایش برخی از این مذاب ها، منجر به ایجاد میانبارهای کوچک گرانیتی پرآلومینوس شده است.
    مشاهدات صحرایی، بررسی های میکروسکوپی و داده های شیمیایی نشان می دهند که ارتباط تنگاتنگی بین این بیگانه سنگ ها، ذوب بخشی، ایجاد ساختارهای میگماتیتی و میانبارهای کوچک گرانیتی وجود دارد. کاهش مقدار اکسیدهای SiO2، Na2O و K2O، افزایش Al2O3، TiO2، FeO* و MgO و ارتباط نسبت های عنصری Sr/Y، K/Sr، Lan/Ybn، Lan/Smn و Gdn/Ybn نشانگر تشکیل میانبارهای گرانیتی از بیگانه سنگ های میگماتیتی دیاتکسیتی است. بنابراین، ذوب آب زدایشی مسکوویت و بیوتیت، بیگانه سنگ های شیستی را میگماتیتی و میانبارهای کوچک گرانیتی را تولید کرده است.
    کلیدواژگان: کمپلکس باتولیتی تله پهلوانی، بیگانه سنگ های میگماتیتی، ذوب بخشی، گرانیت پرآلومینوس
  • احسان عزیزی، محمد مهدی خطیب، ایرج قربانی قشقایی صفحه 31
    بر اساس مطالعات صورت گرفته، تاقدیس کرنج یک چین نامتقارن با تمایل به سمت جنوب باختری است. میانگین ضخامت موازی با سطح محوری سازند آسماری در بخش های مختلف این تاقدیس، 550 متر و ضخامت حقیقی آن 403 متر برآورد شده است. در میدان نفتی کرنج، مدل چین جدایشی گسلیده به عنوان سازوکار چین خوردگی پیشنهاد می شود. برش های زمین شناسی و کانون سطحی زمین لرزه های دستگاهی در کنار تفسیر نیمرخ های لرزه ای سه بعدی حکایت از عملکرد دو گسل راندگی در یال های شمالی و جنوبی این تاقدیس و یک گسل تراگذر متقاطع با محور تاقدیس، دارد که انحنای محور تاقدیس معلول عملکرد این گسل تراگذر است. مدل سه بعدی تهیه شده از راس سازند آسماری بوسیله نقشه های زیرسطحی و اطلاعات حفاری چاه ها نشان داد که ریخت شناسی سازند آسماری به شدت از عملکرد این گسل ها تاثیر پذیرفته است. تحلیل فرکتالی آبراهه ها مشخص می کند که بخش ها مختلف این تاقدیس در طول تاریخ زمین شناختی خود، دارای آهنگ زمین ساختی متفاوتی بوده است، به گونه ای که بخش میانی در یال شمالی بالاترین آهنگ فعالیت زمین ساختی را به خود اختصاص می دهد.
    کلیدواژگان: نیمرخ لرزه ای، چین جدایشی گسلیده، گسل پنهان
  • رباب حاجی علی اوغلی صفحه 41
    ایران از دیدگاه زمین ساخت جهانی، بخشی از کمربند چین خورده آلپ – هیمالیا را تشکیل می دهد که در ارتباط با بسته شدن اقیانوس تتیس بین دو قاره بزرگ گندوانا و اوراسیا تشکیل شده است. در مورد زمان شکل گیری و بسته شدن نوتتیس در ایران مطالعات بسیاری انجام شده و نظرات مختلفی در مورد آن ارائه شده است. در مطالعات انجام شده پیشین، دامنه زمانی برای بسته شدن نئوتتیس و برخورد قاره ای عربستان و ایران از کرتاسه پسین تا نئوژن متغیر است. در این مطالعه بر اساس داده های U/Pb زیرکن در لوکوسوم میگماتیت های مافیک کمپلکس دگرگونی تخت سلیمان در زون سنندج-سیرجان، سن ایزوتوپی 206Pb/238U برای رخداد فرایندهای میگماتیتی شدن در طی برخورد قاره ای نوتتیس در حدود 32-24 میلیون سال (سن های تصحیح شده نسبت به مقادیر 204Pb) و 29-25 میلیون سال (سن های تصحیح شده نسبت به مقادیر 207Pb) تعیین شده است. با این فرض احتمالا بتوان فعالیت های ماگمایی وسیع در منطقه را مرتبط با فاز های کششی نئوژن به نازک شدگی پوسته به دنبال برخورد قاره ای نسبت داد. داده های سن سنجی K-Ar سنگ های شیستی در منطقه زرشوران، داده های ایزوتوپیU-Th/He آپاتیت در منطقه ماه نشان و سن سنجی 40Ar –39Ar موسکوویت در شیست های منطقه زر شوران در مطالعات دیگر فراخاست پی سنگ دگرگونی تخت سلیمان در حدود 20 میلیون سال پیشین (میوسن پیشین) را تایید می کنند. کوتاه شدگی پوسته و افزایش عمق گسل اصلی راندگی زاگرس (احتمالا تا اعماق موهو) از دیگر شواهد برخورد قاره ای میوسن هستند.
    کلیدواژگان: تتیس، U، Pb زیرکن، کمپلکس تخت سلیمان، زون سنندج، سیرجان، شمال غرب ایران
  • حسن صفدری ادیمی، حسین وزیری مقدم، عزی زالله طاهری، علی غبیشاوی، علی صیرفیان صفحه 53
    در این پژوهش سازند سروک به ضخامت 208 متر در جنوب غرب فیروزآباد از نظر زیست چینه نگاری و دیرینه بوم شناسی بررسی شده است. مطالعات دیرینه شناسی و زیست چینه نگاری منجر به شناسایی 5 تجمع جانوری گردی. از نظر چینه نگاری زیستی پنج زون که از قاعده به سمت راس عبارتند از: Conicorbitolina conica - Trocholina assemblage zone، Favusella washitensis range zone، Rudist debris zone، Nezazzata – Alveolinides assemblage zone، Oligosteginids assemblage zone. با توجه به زون های فوق سن سازند سروک آلبین پسین- سنومانین تعیین شده است. از نظر دیرینه بوم شناسی، چهار مجموعه مختلف فسیلی تشخیص داده شده است. مجموعه اول تنها از روزن داران بزرگ مخروطی شکل و آگلوتینه با تنوع کم تشکیل شده است. مجموعه دوم بیشتر از روزن داران بزرگ مخروطی شکل و آگلوتینه به همراه روزن داران آگلوتینه کوچک تشکیل شده است. این مجموعه تنوع فسیلی زیادی دارد. مجموعه سوم شامل روزن داران آگلوتینه کوچک است و روزن داران بزرگ مخروطی شکل و آگلوتینه در آن مشاهده نمی شود، تنوع در این مجموعه متغیر است. مجموعه چهارم متفاوت از سه مجموعه دیگر بوده و شامل خانواده الیگوستیژینیده به همراه روزن داران پلانکتون است. تنوع در این مجموعه نیز متغیر می باشد. تفاوت در مجموعه های فسیلی عمدتا در ارتباط با تغییر در شرایط بوم شناختی و زیستی می باشد. تغییرات میزان اکسیژن، تغییرات عمق محیط، از بین رفتن جلبک های همزیست، تغییرات آهنگ رسوبگذاری و جنس رسوبات کف حوضه تفسیر شده است.
    کلیدواژگان: آلبین بالایی - سنومانین، روزن داران، زیست چینه نگاری، سازند سروک، دیرینه بوم شناختی
  • هاله عزیزی، بهزاد تخم چی، حسین احمدی نوبری، پرویز جبه دار مارالانی، حسین معماریان صفحه 63
    استفاده از تبدیل های تجزیه سیگنال همچون فوریه و موجک کمک شایانی به شناسایی ویژگی های نهفته در داده ها می کند. خوشبختانه استفاده از این تبدیل ها در حوزه مطالعات علوم زمین در سال های اخیر رو به رشد بوده است. در این بین، تبدیل موجک ویژگی های منحصر به فردی دارد که مطلوبیت استفاده از آن را به مراتب افزایش می-دهد. اما موجک خانواده وسیعی از تبدیل ها را شامل می شود که با عنوان موجک های مادر شناخته می شوند و عملکرد کاملا متفاوتی دارند. بنابراین، گزینش موجک مادر بهینه برای تجزیه داده های مختلف به گونه ای که بیشینه اطلاعات ممکن از تجزیه داده ها حاصل شود؛ موضوعی است که همواره باید مد نظر باشد. بررسی مروری تحقیقاتی که در حوزه علوم زمین صورت گرفته و از موجک استفاده کرده اند، نشان می دهد که متاسفانه به طور معمول، گزینش موجک مادر بهینه مورد توجه قرار نگرفته است. در این مقاله، این نقیصه بررسی و شیوه های گزینش موجک مادر بهینه بحث شده و نتایج یک مطالعه موردی بر روی چاه نمودارهای پتروفیزیکی یکی از میدآنهای نفتی جنوب ایران برای نشان دادن اهمیت این مطالعات ارائه شده است.
    کلیدواژگان: الگوریتم تطابق انرژی، تبدیل فوریه، تبدیل موجک، چاه نمودارهای پتروفیزیکی، موجک مادر بهینه
  • ملیحه نخعی، محمدحسن کریم پور، سید احمد مظاهری، محمدرضا حیدریان شهری، محمدحسین زرین کوب صفحه 77
    منطقه مورد مطالعه در شمال شرقی بلوک لوت و در بخش غربی نقشه 1:100000 بصیران قرار گرفته است. در این منطقه سنگ های نفوذی و نیمه نفوذی حد واسط تا اسیدی در واحدهای آتشفشانی ائوسن-الیگوسن نفوذ کرده و از مناطق امید بخش برای کانی سازی است. شناسایی مناطق احتمالی کانی سازی به کمک پردازش تصاویر ماهواره ای استر انجام شد. پردازش این تصاویر وجود دگرسانی های پروپیلیتیک، آرژیلیک، سریسیتیک و تشکیل اکسیدهای آهن (هماتیت) را در منطقه نشان داد. بر اساس این پردازش ها، اطلاعات مربوط به داده های ژئوشیمیایی رسوبات رودخانه ای در بخش هایی که احتمال کانی سازی بیشتری وجود داشت، مورد بررسی قرار گرفت. در شرق و شمال شرق روستای بیشه بی هنجاری عناصر مس، روی، سرب، قلع، تنگستن و طلا و در جنوب غرب بیشه نیز بی هنجاری هایی از قلع، تنگستن، روی، سرب و آهن شناسایی شد. بیشترین میزان عناصر Cu، Zn، Pb، Snو Wبه ترتیب 123، 149، 56، 11، 39 گرم بر تن و Au برابر 16 میلی گرم بر تن است. بی هنجاری های قلع و تنگستن شمال شرق بیشه در ارتباط با توده های گرانیتوییدی سری ایلمنیت است.
    مطالعات ژئوفیزیک هوایی وجود بی هنجاری مغناطیسی را در شرق بیشه نشان می دهد. مطالعات ژئوفیزیک زمینی نیز حاکی از وجود بی هنجاری شدید مغناطیسی (49500 نانو تسلا) و وجود کانی های فری مغناطیس است. مطالعات کانه نگاری نمونه های برداشت شده از مغزه های حفاری نشان داد که منبع بی هنجاری، کانی مگنتیت است. تشکیل مگنتیت در ارتباط با نفوذ گرانیتوییدهای سری مگنتیت در سنگ آهک های پالئوسن و بروز اسکارن است.
    کلیدواژگان: اسکارن، بلوک لوت، بیشه، ژئوفیزیک هوایی، بی هنجاری مغناطیسی
|
  • Hashemih., Sajjadif., Moshayyedi, M Page 3

    Miospores retrieved from thirty-four rock samples collected from the uppermost beds of surface section of the Chamanbid Formation at its type section are used to investigate spore-plant relationships. The type section is located about 60 km southwest of Bojnourd and near Chamanbid. This rock unit conformably overlies the Bashkalateh Shale and with a sharp lithological break underlies the Mozduran Formation. Diverse and well preserved palynooras, dominated by terrestrial palynomorphs including 39 species of spores (of 28 genera) and 13 pollen species (assigned to 11 genera), are identied. Other palynomorphs, in descending order of abundance, are dinoagellates, fungal spores, and foraminiferal test linings. The miospores are assigned to Filicopsida, Lycopsida, Ginkgoopsida, Coniferopsida, and Bryopsida. Notable abundance, in the Chamanbid palynooras of fern spores viz.: Klukisporites, Cicatricosisporites Cyathidites is interpreted to imply that the host strata accumulated under moist warm climate during the Tithonian time. This can be seemingly conrmed with reference to co-occurrence of dinoagellates such as Systematophora areolata, Tehamadinium spp., Cribroperidinium spp. and Kallosphaeridium spp. and fungal spores. Marked relative abundance of Corollina upward in the studied section seems to indicate progressive dominance of dry warm climate towards the Late Jurassic time.

    Keywords: Miospores, palynooras, Chamanbid Formation, Kopeh, Dagh
  • Fazlnia A Page 15
    Fell down particles (xenoliths) of garnet–biotite-kyanite schist cropped out in the northwest of the Qori regional metamorphosed complex, Neyriz, emplaced in the southern part of the Sanandaj-Sirjan metamorphic zone, when the Talle-Pahevani anorogenic magmatic intrusion, leuco-quartz diorite-anorthosite in composion, was injected into this part of the complexabout 170 Ma years ago. These xenoliths underwent severe contact metamorphic event. Some schist xenoliths endured small degrees of partial melting;hence, migmatite textures were expanded in these xenoliths, and also extraction and accumulation of some partial melts were formed the small peraluminous granite patches. Field observations, microscopic studies, and chemical data show that there are close relation among the schist xenoliths, partial melting, and occurrences of the migmatites and small peraluminous granite patches. Decrease in SiO2, Na2O, and K2O contents, increase inAl2O3, TiO2, FeO*, andMgO contents, and relation of the elemental ratios such as Sr/Y, K/Sr, Lan/Ybn, Lan/Smn, and Gdn/Ybn, suggest that the formation of granite patches were extracted from diatexitic migmatite xenoliths. Therefore, muscovite and biotite-dehydration melting caused to be changed schist xenoliths to the migmatite and formation of the small granite patches.
    Keywords: Talle, Pahlevani Batholith Complex, migmatite xenoliths, partial melting, peraluminous granite
  • Azizie., Khatibm., Ghorbani, I Page 31
    Karanj anticline is an asymmetrical fold trending toward SW. The average thickness, parallel with the axial surface, of Asmari Formation in different parts of this anticline is 550 meters and its actual thickness is estimated to be 403 meters. Faulted detachment fold model is suggested as the mechanism of folding in Karanj oil eld. Geological section and the epicenter of instrumental data along with the interpretations of 3D seismic proles indicate the function of two thrust faults in northern and southern limb of this anticline and the function of a tear fault transverse with this anticline by which the curvature of the structural axis of it is inuenced. The 3-D model prepared from the top of the Asmari Formation by the use of underground maps (UGC maps) and wells data showed that the morphology of the Asmari Formation is highly inuenced by the function of these faults. Fractal analysis of the drainage patterns shows that different parts of this anticline has had different rate of tectonic activities during geological history, in a way that, the middle part in the northern limb shows more tectonic activities.
    Keywords: Seismic proles, Faulted detachment fold, blind fault
  • Hajialioghli, R Page 41
    In the view of global plate tectonic reconstruction, Iran is a part of the Alpine-Himalayan folded range which is formed in relation to closure of the Tethys Ocean between two huge continents of Gondwana and Eurasia. There have been many studies concerning the formation and closure times of the Neo-Tethys, therefore different opinions have been presented in this regards. In the previous studies, the ages of closure of the Neotethys and collision of Arabian and Iranian continents have been considered to be from the Late Cretaceous to the Neogene. Based on the U/Pb zircon data from the leucosome of the mac migmatites, and the 206Pb/238U age for migmatization processes in the Takht-e-Soleyman metamorphic complex, it is determined to be about ca. 24-32 Ma (corrected for 204Pb) and 25-29 Ma (corrected for 207Pb), corresponding to the Neotethys continental collision. In this regards, it can probably consider the extensive magmatic activities in the area in relation to Neogene extensional phases corresponding to the crustal thinning followed by the continental collision. The isotopic K-Ar data on shists from the Zarehshoran area, U-Th/He data on apatites from the Mahneshan area and 4 0Ar –39Ar isotopic ages on muscovite from pelitic shists from the previous studies support uplifting of the Takht-e-Soleyman metamorphic basement ca. 20 Ma (Early Miocene). Shortening of the crust and deepening of the Zagros thrust fault (probably to Moho depth) are more evidences for Miocene continental collision.
    Keywords: Tethys, U, Pb zircon, Takht, e, Soleyman complex, Sanandaj, Sirjan Zone, NW Iran
  • Hassan Safdari Adimih., Vaziri, Moghaddamh., Taheria., Ghobishavia., Seyraan, A Page 53
    In this research, biostratigraphy and palaeoecology of the Sarvak Formation (208 meter thickness) in southwestern Firozabad, has been studied. Paleontological and biostratigraphical studies resulted in the identication of ve faunal assemblages. The biostratigraphic study led to recognition of ve biozones, in ascending order biozones are as follow: Conicorbitolina conica - Trocholina assemblage zone, Favusella washitensis range zone,Rudist debris zone, Nezazzata – Alveolinides assemblage zone, and Oligosteginids assemblage zone. According to these biozones, the Sarvak Formation is Late Albian-Cenomanian in age. Palaeoecological analysis yielded four assemblages. The rst assemblage is composed of big conical and agglutinated foraminifera with low diversity. The second assemblage is mostly composed of large conical and agglutinated foraminifera and also small agglutinated foraminifera. This assemblage has diverse fossils. The third assemblage includes small agglutinated foraminifera and no large conical and agglutinated foraminifera are observed, the diversity in this assemblage is variable. The fourth assemblage is different from other three assemblages and includes oligosteginidae and planktonic foraminifers. The diversity in this assemblage is also variable. Differences between fossil assemblages are mainly interpreted and related to ecologic and biotic conditional changes such as: oxygen contents, depth, disappearance of symbiosis algae, sedimentation rate and type of bottom sediments (substrates).
    Keywords: LateAlbian, Cenomanian, foraminifera, biostratigraphy, Sarvak Formation, palaeoecology
  • Haleh Azizih., Tokhmechib., Ahmadi Noubarih., Jabedarmaralani, P. Memarian, H Page 63
    Analysis of earth science data using different transform methods such as Fourier and wavelet transform, are useful for the extraction of hidden information imbedded in the data. Fortunately, the uses of such transforms have been expanding as reported in recent studies. Wavelets and wavelet transform in signal processing, offer important advantages that are highly useful in transient data analysis. These include multiresolution analysis of data for extraction of different information that reside in different frequency bands as well as extraction of localized features, a distinct property of wavelet transform as compared with other transforms. Furthermore, in wavelet transform, availability of alternative mother wavelets each with its own distinct featuremakes wavelets highly suitable for their usage in different application environment for maximal information extraction. Therefore selection of appropriate mother wavelet for maximal information extraction in a given data analysis, is considered to be an important and necessary step when working with wavelets.Areview of literature in earth science on the subject of optimal wavelet selection reveals little work has been done on the subject. In this paper, we have attempted to overcome this shortcoming in which we have investigated various approaches and considerations for the selection of optimum mother wavelet. In this investigation the results of a case study for selection of optimum mother wavelet for decomposition of set of petrophysical logs gathered from one of the Iranian south oil elds are presented. The signicance of optimum mother wavelet selection in this oil eld is shown.
    Keywords: Energy matching algorithm, Fourier transform, Optimum mother wavelet, Petrophysical logs, Wavelet transform
  • Nakhaeim., Karimpour, M. H., Mazaheri, S.A., Haidarian, M.R., Zarinkoub, M.H Page 77
    The study area is located in north-east of Lut block and in the western part of geological map of Basiran (1:100000). In this area, acid to intermediate plutonic and subvolcanic rocks intruded into Eocene-Oligocene volcanic rocks and is a suitable area for mineralization. Indication of probable mineralization does by using of Aster satellite data. Processing of data has shown propylitic, argillic and sericitic alteration and formation of iron oxides (Hematite). Based on these processing, geochemical data related to those parts that mineralization is more probable was studied. It was recognized that in the east and northeast of Bisheh village, there are anomalies of copper, zinc, lead, tin and gold, and in the south west of Bisheh, there are anomalies of tin, tungsten, zinc, lead, and iron. The highest values of Cu, Zn, Pb, Sn and W is 123, 149, 56, 11, 39 ppm respectively and Au is equal to 16 ppb. Tin and tungsten anomalies in the north-east of Bisheh are related to ilmenite series granitoids bodies. Airborne geophysical studies have shown a distinguished magnetic anomaly in the east of Bisheh. Ground magnetic survey shows intensive anomaly (49500 nT) and the existence of ferrimagnetic mineral. Mineralographic studies of core samples indicated that the source of magnetic anomaly is magnetite. Magnetite genesis is related to intruding of magnetite series granitoids bodies to Paleocene limestone and occurring skarn.
    Keywords: Skarn, Lut block, Bisheh, Magnetic anomaly, Airborne geophysics